2015. január 24., szombat

5 nap, 5 ékszer. Második nap: RAW

Azaz right angle weave, magyar neve ismeretlen, de azt hiszem, annyira nem is érdekes. Az már annál inkább, hogy ezzel a technikával lehet a legszebb romantikus ékszereket előállítani. Elsőre végtelenül egyszerű, négy gyöngyszemből álló kis köröket kapcsolunk egymásba. Aztán persze bonyolódik a dolog a variációkkal: méret, forma, szemszám.

Rengeteg olyan szerencsés gyöngyfűző van, akinek kiváló érzéke van a térbeli geometriához. Nos, én nem tartozom közéjük, ezért ezt a technikát képtelen lennék más gyöngyfűzők mintái nélkül alkalmazni, hiába a rajongásom. De szerencsére sokan vannak, akik mesterfokon képesek tervezni, így nem valószínű, hogy minták nélkül maradnék.

Ebben a műfajban egy német gyermekorvos, Sabine Lippert a kedvencem. Gyönyörű, művészi precizitással felépített, szinte mérnöki remekműnek számító ékszereket készít. Minden darab mozgalmas, látványos, színek és formák orgiája. A színvilága számomra kicsit túl mozgalmas is, ezért rendszerint visszafogottabb kompozíciókat készítek a mintái alapján.

Mivel valamennyi eddig megjelent könyve szép rendben ott sorakozik a polcomon, ha romantikus, elegáns ékszert szeretnék, szinte automatikusan ezekhez nyúlok, akárcsak akkor, ha alkalmi viseletre vagy esküvői kiegészítőre van szükség.

Sajnos a tervező nem nagyon takarékoskodik az anyaggal, egy-egy bonyolultabb darab anyagszükségletének megvásárlása földöntúli mosolyt csal az általam ismert gyöngyboltosok arcára, de az eredmény megéri a ráfordítást.



(Fotó: Nagy Judit)





(Fotó: Csík Orsolya)

És egy saját tervezés a Sabine munkáiból tanult technikával.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése